Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    Have you forgotten your password?
Repository logoRepository logo
  • Communities & Collections
  • All Contents
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Hale DUYAR"

Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Organik salata-marul yetiştiriciliğinde Agryl örtü ve bazı gübrelerin verim, kalite, yaprak besin madde içeriği ve toprak verimliliği özelliklerine etkileri
    (2011) Huseyin Husnu Kayikcioglu; Dilek ANAÇ; Golgen Bahar Oztekin; Hale DUYAR; Yüksel Tüzel; Özlem Gürbüz KILIÇ; DURSUN ESIYOK
    Bu çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’ne ait organik tarım arazisinde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yürütülmüştür. İki farklı yetiştirme sisteminde yapılan 3 farklı organik gübre uygulamasının marul (cv. Yedikule) ile kıvırcık yapraklı salata (cv. Arapsaçı) çeşitlerinde verim, kalite, bitki gelişimi ve toprak verimliliği üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme 2 yetiştirme sistemi [agryl örtü altında (A+) ve açıkta yetiştirme (A-)]  3 gübre uygulaması [Biofarm (B), Biofarm + Humik Asit (BHa) ve Biofarm + Leonardit (BL)] olarak 6 grupta, iki ayrı yıl ve yetiştirme döneminde (2005-ilkbahar ve 2006-sonbahar) faktöriyel düzende yürütülmüştür. Her iki deneme yılında da toplam verim değeri ile ortalama bitki ağırlığı agryl örtü kullanımı ile artmış; kullanılan organik gübreler içerisinde 1. yıl BHa, 2. yıl B uygulaması en yüksek verimi vermiştir. Agryl örtü kullanımının kalite özellikleri üzerine etkisi özellikle bitki boyunda olmuştur. Organik salata ve marullardaki nitrat içeriği sınır değerlerden çok daha düşük bulunmuştur. Agryl örtü ve gübre uygulamalarının yapraklardaki besin element içeriğine önemli bir etkisi olmamıştır. Denemeye alınan gübre uygulamalarının ilk yıl toprağın mikrobiyal biyomas-C’nunu ve organik madde içeriğini arttırdığı saptanmıştır. Sonuç olarak; agryl örtünün verimi artırması, organik gübrelerin ise verim, kalite ve toprak verimliliği üzerine olumlu etkisi nedeniyle organik salata ve marul yetiştiriciliğinde kullanılabileceği ortaya konmuştur.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Effects of winter green manuring on organic cucumber production in unheated greenhouse conditions
    (2013) Özlem KILIÇ GÜRBÜZ; Hale DUYAR; Yüksel Tüzel; Golgen Bahar Oztekin; Zeynep YOLDAS; Dilek ANAÇ; Nilgün MADANLAR
    The effects of winter green manure crops on organic cucumber production were determined in unheated greenhouse conditions in order to integrate soil building and conservation practices, which are critically important in greenhouse production without crop rotation. The study was conducted between 2006 and 2008 to compare (1) pea (Pisum sativum L.), (2) Italian rye-grass (Lolium multiflorum L.), and (3) common vetch (Vicia sativa L.) as winter green manure plants. These treatments were compared with a control without green manuring (4). All of the plots were divided into halves, and poultry manure was applied as 0 ( PM) and 0.75 kg m 2 (+PM) to each. Cucumber (Cucumis sativus Sardes ) was grown as a spring cycle production after winter green manure plants were incorporated into the soil. Treatments were evaluated in terms of yield, fruit quality parameters such as electrical conductivity, pH, titratable acidity, total soluble solids, and dry weight. Soil fertility and pest/disease incidence were also determined. It was found that cucumber yield varied between 9.7 and 16.3 kg m 2 and between 10.0 and 13.6 kg m 2 in the first and second spring growing seasons, respectively. Green manuring improved the organic matter and nitrogen contents of the soils. Other available nutrients in the soil were also analyzed and found to be sufficient. Additionally, the nutrient status of the cucumber plants was found to be sufficient. Pea and vetch proved to be efficient as winter green manure crops for vegetable production in greenhouses. Poultry manure also produced positive effects, in particular on soil total N content. Therefore, it could be used with green manure crops according to the N content of the soil.

Manisa Celal Bayar University copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback