Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Permanent URI for this community
Browse
Browsing by Published Material "Kitap - Ulusal"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item II. et ürünleri çalıştayı(Celal Bayar Üniversitesi, 2012-12) Kayaardı, Semra; Çağındı, Özlem; Dağbağlı, Seval; Kayaardı, Semra; Çağındı, Özlem; Dağbağlı, Seval; Fakülteler > Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi > Gıda Mühendisliği Bölümü; Kayaardı, Semra; Çağındı, Özlem; Dağbağlı, SevalÖnemli ölçüde protein açığı bulunan ülkemizde özellikle hayvansal protein açığının kapatılması için mevcut hammaddelerin verimli bir şekilde kullanımına özen gösterilmesi önemli bir konudur. Bu durum hem ülke ve hem de dünya ekonomisi açısından önemlidir. Bu anlamda mekanik olarak kemiklerinden ayrılmış et (MAE)’lerin, et teknolojisine katkısı dikkat çekicidir. Mekanik olarak kemiklerinden ayrılmış et (MAE); gövde/karkas üzerindeki etin normal yollarla ayrılmasından sonra kemik üzerinde kalan etlerle, et kemik ayrımı pahalıya mal olan yumurta verimini tamamlamış anaç tavuk etleri ve balık etlerinin mekanik olarak ayrılması işlemidir. Günümüzde binlerce ton kırmızı ve beyaz et, mekanik olarak kemiklerinden ayrılarak ileri derecede işlenmiş et ürünleri üretiminde kullanılmaktadır.Mekanik olarak kemiklerinden ayrılmış piliç eti, yoğunluğu ve düşük maliyetinden dolayı emülsifiye et ürünlerinin üretiminde sıkça kullanılmaktadır.Son 20 yılda Türkiye’de de piliç eti tüketiminde bir artış gözlenmekte, özellikle piliç but, göğüs ve kanat gibi parçalara olan talep sürekli artmaktadır. Artan talep nedeniyle piliç karkasının göğüs kafesi, sırt ve boyunu içeren yaklaşık % 40'lara varan kısmı geride kalır. Bu kalan parçalar genellikle mekanik olarak kemiklerinden ayrılarak islenir ve teknolojiye kazandırılır.Yüzeylerinde yenilebilecek birçok et mevcut olan bu bölgelerin etleri mekanik olarak ayrılarak ekonomiye dahil edilebilmektedir. Mekanik olarak ayrılmış etler yüksek emülsiyon stabiliteleri, emülsiyon kapasiteleri ve su tutma özellikleri yanında çok ucuz olmaları ile hayvansal protein kaynağı olarak et teknolojisinde salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinin üretimi yanında köfte, burger tipi ürünlerin üretiminde kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Lizin, löysin ve histidin gibi esansiyel aminoasitleri içermesi gibi tüm bu olumlu etkilerinin yanında başka bir takım olumsuz özelliklerinden dolayı, ileri işlenmiş ürün üretiminde kullanımı kısıtlanmaktadır. Mekanik olarak ayrılmış etlerin ürün içindeki fonksiyonel özelliklerini geliştirmek için çeşitli modifikasyonlar yapılması ve elde edilen ürünlerin kalsiyum, demir, flor ve fosfor gibi mineral maddeler ile protein, yağ ve rutubet gibi kimyasal bileşimi ve mikrobiyolojik özellikleri yönünden standart kriterler koyularak bu özelliklerin uygunluğunun denetlenmesi önemlidir. Böylelikle mekanik olarak ayrılmış etler, işlenmiş ürünlerde daha güvenli ve daha denetlenebilir bir kullanım alanı bulacaktır.Item Sosyal bilimlerde akademik çalışmalar I(İzmir Akademi Derneği, 2021-10-18) Aydın, Ömer; Özen, Ahmet; Ortaç, Sevgi; Ülgen, Alp Osman; Öztornacı, Engin; Sevim, Cenk; İşler, Kutay; Kutluay Tutar, Filiz; Çelik Kara, Aylin; Babuşcu, Şenol; Hazar, Adalet; Aydın, Ömer; Fakülteler > Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi > Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü; Aydın, ÖmerSosyal bilimler hayatın tam merkezinden doğan akademik bir disiplindir. İnsanın muhatabı olan her şey ile ilgilenen, inceleyen, araştıran ve bu şekilde gelişmeye, dönüşmeye ve ilerlemeye kapı açan bir alandır. Bu alanda farklı alt disiplinler yer almaktadır. Bu geniş alanda farklı çalışmaları bir araya getirmek amacı ile ortaya çıkardığımız bu eser; bilim insanları başta olmak üzere, araştırmacılar, öğrenciler ve diğer ilgili tüm taraflara katkı sunmak amacı ile yayınlanmıştır. Kitabın ilk bölümünde yazarlar günümüz teknolojilerinin ortaya çıkardığı psikolojik durumlardan bir tanesini olan internet bağımlılığına bağlı gelişmeleri takip edememe korkusunun iktisadi hayat bağlamında incelemesine yer vermiştir. İkinci bölümde ise, serbest meslek kazançlarında gelir vergisi ve katma değer vergisi açısından vergiyi doğuran olayın önemi irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, enerji piyasaları incelenmiş ve bu bağlamdaki kamu mali politikası değerlendirilmiştir. Sonraki bölümde günümüz enerji kaynakları ve teknolojileri sunularak güncel enerji jeopolitiğine ait değerlendirmelerde bulunulmuştur. Beşinci bölümde yazarlar, dünyadaki farklı ülkelerdeki örnekleri ele alarak yolsuzlukla mücadele bağlamında karşılaştırmalar ve değerlendirmelere yer vermişlerdir. Son olarak altıncı bölümde Türkiye’deki büyük ölçekli mevduat bankalarında faiz dışı gelirlerin banka performansına etkisi değerlendirilmiştir.Item Sosyal bilimlerde akademik çalışmalar II(İzmir Akademi Derneği, 2021-10-18) Aydın, Ömer; Manaz, Abdullah; Ceyhan, Ezgi Gül; Eren, Erdem; Özkul, Yunus Emre; Aydın, Ömer; Fakülteler > Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi > Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü; Aydın, ÖmerSosyal bilimler hayatın tam merkezinden doğan akademik bir disiplindir. İnsanın muhatabı olan her şey ile ilgilenen, inceleyen, araştıran ve bu şekilde gelişmeye, dönüşmeye ve ilerlemeye kapı açan bir alandır. Bu alanda farklı alt disiplinler yer almaktadır. Bu geniş alanda farklı çalışmaları bir araya getirmek amacı ile ortaya çıkardığımız bu eser; bilim insanları başta olmak üzere, araştırmacılar, öğrenciler ve diğer ilgili tüm taraflara katkı sunmak amacı ile yayınlanmıştır. Kitabın ilk bölümünde yazar Osmanlı Devleti’ndeki güç ilişkileri üzerinden Sened-i İttifak’a dair bir değerlendirme yapmaktadır. İkinci bölümde Yunan milliyetçiliğinin tarihsel arka planı irdelenmiş ve politik yansıma örneği olarak batı Trakya sorununa yer verilmiştir. Sonraki bölümde yazar, akademik literatürde Türk tarih tezi sorunsalını irdelemiştir. Dördüncü bölümde ise demokrasi ve medya ilişkisinin bir eleştirisi olarak “Dijital Çağda Özgürlük Yanılgısı” adlı bölüme yer verilmiştir. Son bölümde siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler alanında sayısal malzeme kullanımı değerlendirilmiştir. Kitap farklı konularda farklı yazarlar tarafından ortaya çıkarılmış ve literatüre katkı sunma amacı taşıyan bir yayın olarak okurların değerlendirmesine sunulmuştur.